Site
   Főoldal
   Használati útmutató és Szabályzat
   GY. I. K.
   Üzenőfal
   Kérések, kérdések
   Játékostárs keresés
   Szerepjáték
   Fanart
  
Fanfiction
  

Kapcsolat

  Bejelentkezés

Felhasználói név:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

Regisztráció             Jelszó emlékeztető

  Közlemények
   Árvácskák

További közlemények...

  Chatbox

  Linkek

animeszerepjáték.hu (az oldal buttonja)

AnimGO (anime és manga ismertetők, feliratok)

baktimi.webs.com

Stuff

Bleach Online Szerepjáték

Yaoi Hungary

További linkek...


Fanfiction megtekintése

Mesék a világvégéről I. – Adrian
Korhatár: 16+
Műfaj: Pszichológiai
Kategória: Yaoi
Feltöltő: Whaler
Feltöltve: 2016. 03. 29. 19:03:13
Megtekintve: 1046 db
Kritikák: 2 db
Elkövette: Whaler
Műfaj: posztapokaliptikus dráma, sci-fi, pszichológiai
Figyelmeztetés: M/M, gyilkolászás, felkavaró elemek
Korhatár: 16


Mesék a világvégéről I. –

Adrian

Azt kérdezed, kedves barátom, miért vagyok itt, mi fújt erre az elátkozott helyre? Hosszú történet ez, és nem is vidám. Figyelj, elmondom neked, de csak most neked, mert részegek vagyunk mind a ketten, és holnap úgysem emlékszel majd semmire. Hallgass most, ne szólj közbe!

Had meséljek neked a félelemről! Nem, ne állj fel, hé, ülj vissza! Úgy. Nem tetszik a téma? Pedig ti nem is tudjátok, fiatalok, mi a félelem. Ültök a bádogházaitoknál, a tüzeitek mellett, nyársakon sütve a nyúlhúst és csak attól féltek jön-e a medve, vagy a szomszéd, hogy elvegye. Ne nézz így rám, nem szidom a nyúlhúst! Jó az, én is szeretem.

De amikor a bombák lehullottak, mi azt hittük a világ véget ér. A TV-ben láttam – az az üvegizé az, amivel a tyúkjaidat szoktad az ólba zárni, az. Híreket mondtak benne annak idején, hogy mi történik a nagyvilágban. Ők mondták, igen, a dobozból. Nem baj, ha nem érted.

Arról van szó, hogy ha most az ingednél megfogva a falhoz vágnálak, és a nyakadhoz szorítanám azt a szilánkot, ha megkötöznélek itt és most és egy izzó nyárssal lassan közelítenék feléd, te fehérebbé válnál, mint a hold az égen, reszketnél, nyüszítenél, mint a kutya, amit tegnap maron rúgtál, rettegnél és összehugyoznád magad. És ez még mindig nem lenne az a félelem. Persze nem tervezek semmi ilyesmit, ne nézz így rám. Csak azt akarom, hogy megértsd még a legelején, kedves barátom, miért tettem azokat a dolgokat, amiket tettem. Azt mondod a haláltól te is félsz, persze. A legtöbben félünk, otthon, a nyugalmunkban, vagy mikor elkerülhetetlen a végünk, de mi nem a haláltól féltünk, nem. Abban az időben – te még akkor gondolat sem voltál – mikor körbenéztél magad körül, embereket láttál, akikről tudtad, hogy menthetetlenül meg fognak halni. Leesnek a bombák és belőlük csak rohadó, kifacsart, felpüffedt holttestek maradnak, ocsmány, eltorzult arcokkal. A kétségbeesés, a félelem az elkerülhetetlen végtől megbénított minket. Megőrjített minket. Nem csak a te halálod, de minden általad ismertnek a vége. Aztán rájöttünk, kedves barátom, hogy nem fog mindenki meghalni és már csak attól rettegtünk ezután, hogy nem leszünk azon kevesek közt, akiknek ez sikerül. Túlélni, persze, hogy túlélni, ezt mondom. Néha elfelejtem kivel is beszélek.

Azokban az időkben nem féltél mi lesz a halál után: attól féltél, rettegtél, hogy nem férsz be az óvóhelyre, hogy nem jut elég étel, vagy víz, hogy lesznek ott majd nálad erősebbek. És a félelem, kedves barátom, egy vérszomjas szörnyeteg. Ezreket téptek szét az utcán, a boltokban, mészároltak le a saját otthonaikban, hogy biztosra menjenek, majd ezreket és még ezreket, hogy teljesen biztosak legyenek. Az utcák kihaltak, vérben áztak.

Majd lehullottak a bombák.

Persze a világ nem ért véget akkor, kedves barátom, nem, addig még éveket kellett várni. Most már nagyjából ott tartunk, a ti generációtok a vég kezdete. Nem, semmi bajom veled, ne háborodj fel, nem tettél semmit rosszul. Csirkéket nevelsz, nyulakra vadászol, mákot rágsz, mi baj lehetne? De te és én már nem is ugyanabba a fajba tartozunk. Adj egy kis szeszt, ide az öregnek! Ez az. Mi? Igen, jó ez. Jó ez. Rosszabb dolgokat is megittam már.

Amikor újra kijöttünk a föld alól nem ismertük fel a világot. Ugyanaz volt és mégis teljesen más: ott voltak a városok, ahol hagytuk, csak nem voltak városok többé - mint a napon hagyott döglött békák. Nem mertünk egyedül elindulni, nem mertünk fegyvertelenül elindulni, nem mertünk inni a vizekből, enni a megmaradt élelemből és rettegtünk, hogy ennyi viszontagság után most fogunk megdögleni. Emlékeztünk a történetekre, amikben az atomháború után hatalmas lények járták a vidéket és minden neszre, minden zajra, mozgásra támadtunk, vagy futottunk, mint az eszetlenek. Az ember nem egy nagy túlélő a fegyveri nélkül. A te testvéredet is gond nélkül széttépte a medve. Ja, hogy nem a testvéred. Nem tudod. Értem, jó, csak azt hittem.

Persze nem voltak szörnyek, meg kellett oldanunk nélkülük. Mindenki mindenkinek az ellensége volt, rettegtünk, kétségbeesetten akartunk a legerősebbek lenni, igazolni, hogy jogosan éltünk túl, megszerezni, felhalmozni az élelmet, hogy ne kelljen folyamatosan kiszolgáltatottan élni, érezni. Őrjöngtünk. Mindenki mindenkivel harcolt, mindenki mindenkit gyűlölt, mindenki vetélytárs volt. Levágtuk egymást, mint az állatokat.

Egy csapattal jártam akkoriban a környéket, négyen vagy öten lehettünk, még az óvóhelyről ismertük egymást. Nem bíztunk egymásban és nem bírtuk egymást, csak – hogy is mondták régen? – összefújta a szemetet a szél. Amikor összefutottunk a másik csapattal… Nézd, ezt nem meséltem még senkinek. Így nem, részletekkel nem. Persze egy páran tudták, de… Mi? Rendes tőled, hogy ezt mondod, de most már, ha elkezdtem, elmondom. Nem miattad, magam miatt, mert épp itt az ideje helyretenni a történteket annyi év után.

Szóval mikor összefutottunk a másik csapattal mi… megvadultunk? Elborult az agyunk? Mondhatnám, de ez azt jelentené, hogy előtte minden rendben volt, és az lenne ám az igazi hazugság! Soha semmi nem volt kibaszott rendben. Végtelenek voltak, tudod? Fáradtak, legyengültek, csak néhány harckész emberrel, mi pedig erősek akartunk lenni, bizonyítani, hogy rátermettebbek vagyunk, igazolni az életben maradásunkat, hogy igen, a jó élet bassza meg, jogos volt életben maradni akkor, mikor mindenki más meghalt, mert mi vagyunk erősebbek, mi vagyunk érdemesek, ez a mi új földünk, ez a mi új hazánk! „Uralkodjatok a föld halain, madarai és mindenen, amit teremtettem!” Vagy csak elérni, hogy végre elmúljon az a retkes bűntudat és a kétely, hogy megnyugodhassunk benne, hogy mindig a legerősebbek élnek, és mi semmit nem tettünk rosszul, minden úgy történt, ahogy történnie kellett. És hogy bizonyítsuk, lemészároltunk mindenkit. Magunknak persze azt mondtuk a vizük kell, hogy az életben maradásunkhoz kell. De tudod mi a nagy, kibaszott igazság, drága barátom? Egyáltalán nem volt szükségünk a vizükre. Volt mit innunk, volt mit ennünk, csak azaz egy palack, tudod, az mindig hiányzik: az az egy palack, ami egy hajszállal több biztonságérzetet ad, amivel csak egy kicsit nyugodtabbnak érzed magad, de soha a büdös életben nem nyitod ki, csak viszed magaddal lepecsételve, mint „vésztartalék”. És ez még nem a vége, nem a teljes igazság. Mi nem csak golyót küldtünk a fejükbe, kedves barátom. Órákig húztuk. Nem tudtak védekezni. Esélyük sem volt védekezni, mi pedig ettől csak vérszemet kaptunk. Mocskos volt és kegyetlen. Megégettünk egy embert, – néha még ma is érzem a szagát – volt egy, akinek a tagjait fűrészeltük le, – fülemben csengnek a sikolyai – voltak, akiket félholtra vertünk. Volt ott egy nő… Nem tudtuk, hogy terhes. Mondták. Könyörögtek az életéért, de mi nem hittünk nekik. Olyan vékony volt, olyan apró, alig volt hasa. Biztosak voltunk benne, hogy hazudnak…

Láttál már magzatot, drága barátom? Kérlek, ne kérlelj, nem hagyhatom itt abba. Látom, hogy rosszul vagy, hogy nem akarod hallani, de most már végig kell mondanom. Magam miatt. A nő és a gyereke miatt. Csak bírd még egy kicsit.

A vezetőnk… Mi. Egyikünk sem tett semmit, hogy megállítsa. Szóval, mi felhasítottuk a nő hasát és a gyerek csak… kiesett. Ott volt a földön, véresen, nyálkásan, holtan, a haldokló anyjához kötve a köldökzsinóron. Megmozdult, és mi csak álltunk ott sokkolva. Hánytam. Bőgtem. Ordítottam. Ott hagytunk mindent, felgyújtottunk magunk mögött mindent és rohantunk. Senki nem akart megállni, még mikor a lábaink már reszkettek a kimerültségtől, akkor is csak futottunk tovább. A világvége sem lett volna elég távol attól a helytől.

Álmodok róla, tudod? A gyerekről. Sokat. Állandóan. Magam előtt látom gyakran ébren is: számon kéri rajtam a hibáimat. Az összeset. Az előtt jó embernek tartottam magam, barátom, majd rossznak, gyűlöletesnek, később azt hittem megjavultam, újra jó lettem. Ma már nem használom felelőtlenül ezeket a szavakat. Az eset után összetörtem: képtelen voltam enni, aludni, agresszív lettem, rátámadtam a saját társaimra. Szerek úgy emlékezni, hogy otthagytam őket, de miért hazudnék neked most, drága barátom? Az igazság, hogy kitettek, otthagytak félholtan, összeverve az út szélén.

Ocsmány történet, egyetértek. Ocsmány világ volt akkor, ocsmányabb, mint a mostani. Ti legalább újra próbálkoztok rendet tenni: jól, vagy rosszul, csak az idő fogja majd megmondani. Szurkolok nektek, tudod, nem sírom vissza a fajom. Nem mindig. Mi elbuktunk, talán nektek jobban fog sikerülni. Ne kérdezd, miért jövök megint ezzel! Egy öregember már ki sem mondhatja, amit gondol? Hogy nem is vagyok még öreg? De, barátom, öreg vagyok, csak még nem látszik. Megéltem a nagy háborút, megéltem az ismert világom végét, a fajom bukását, egy új felemelkedését, többet láttam, mint egy fiatal elme felfogni képes. Miért mondom ezt? Miért hívlak új fajnak, mikor ugyanúgy nézel ki, mint én? Új faj vagy, drága barátom, új faj, csak te még nem érzed, mert nem láttad a régit. Én tettelek új fajjá, tudod? Nem baj, a történet végén majd megérted.

Hogy mi történt ezután, kedves barátom? Igyunk még, mert kezd megjönni az eszem! Ah, ez jobb, mert már nem érzem az ízeket. Hiszel a sorsban, barátom? Nem, az nem ugyanaz, mint az atom istene. A sors az, mikor minden valószínűtlensége ellenére úgy történnek a dolgok, ahogy. Ti ezt istennek hívjátok, valamikor mi is úgy hívtuk.

Összeszedtek az út széléről, de akkor már nem voltam eszméletemnél. Rendbe hoztak… Egy abból a csapatból való túlélő férfi, akiket annak idején azt hittük mid megöltünk. Ne röhögj, és ne rázd a fejed, drága barátom, a legkisebb mértékben sem vicces semmi, amit mondok. Minden úgy történt, ahogy azt neked elmesélem, nem fantázia, nem hazugság. Ha ez megnyugtat, először én sem fogtam fel, azt hittem újra a bűntudatom láttat velem dolgokat, amik nincsenek, de ahogy a napok múltával egyre jobban lettem sem változott semmi. Onnan való volt, emlékeztem az arcára, a tekintetére, ott voltak az égési nyomok és sebhelyek a karján, arcán, az egész testén. Megmondtam neki, hogy tudom ki ő. Azt mondta, ő is tudja, én ki vagyok.

Nem, nem ölt meg drága barátom, hiszen, hogy lennék itt akkor? És én sem bántottam őt. Az igazság az, hogy tudomást sem vett rólam, életben tartott, de nem beszélt velem, nem kért számon, nem vádolt, vagy kínzott meg, csak tette a dolgát körülöttem a betegszobámban, mintha én ott sem lennék. Újfajta pokol volt az, kedves barátom. Minden éber percemben marcangolt a bűntudat, a harag, az önvád és a félelem, hogy mi fog történni. Nem hittem, hogy megúszom ennyivel. Nem akartam megúszni ennyivel, de nem mertem felhozni előtte a történteket – fogalmam sem volt, mit mondhatnék –, ő pedig nem foglalkozott velem.

Amikor jobban lettem, biztosan álltam a lábamon és el tudtam végezni a dolgom egyedül, elvitt a vezetőjükhöz. Egy magas, erős testalkatú, amazon típusú nőhöz, aki addigra már két gyermekét temette el ebben az elfajzott világban, és akkor egy húsz ember kíséretében tartott éppen az Emberek Városa felé. Igen, az az a nagy elpusztult telep a hatalmas falnál, gondoltam, hogy ismered. Akkoriban virágzó város volt még. Az én megmentőm helyettes-parancsnok volt mellette és a csapat egyetlen orvosa, bár végzettségileg nem az volt, hanem kutató, valamilyen biológus. Tudom, hogy nem tudod mi az, szóval csak figyelj! Elintézte nekem, hogy a csoporttal maradhassak. Hogy mi volt a neve? Nem mintha ismernéd, vagy halhattál volna róla bárhol. Nekünk a nevek nem jelentettek soha olyan sokat, mint nektek. John. Johnnak hívták. Igen, ilyen egyszerű.

 A beilleszkedés a csoportba nem volt zökkenőmentes. Én… erről beszéltem eddig, nemde? Nem bíztam bennük, nem bíztam a csapatban, nem éreztem jól magam közöttük. Szavaztak és tanácsokat tartottak, központból osztották az ételt, és én rettegtem. Próbáltak befogadni, de én nem hagytam magam: ételt loptam és tettem félre magamnak, eszközöket néha. Nem végeztem jól a rám bízott dolgokat, nyomoztam és leselkedtem mindenki után, akitől a legkisebb fenyegetésre is számíthattam. De leginkább John után jártam, a nyomában voltam mindig, ha csak tehettem. Ott voltam, ott kószáltam körülötte, mindig elég messze és mindig elég közel, hogy őrületbe kergessem. Annyira kétségbeesetten akartam tőle kicsikarni valami reakciót. Bármilyet. Bármire hajlandó voltam, csakhogy magamra vonjam a figyelmét, kivéve persze, hogy elé álljak és rákérdezzek. Mindazok után, amin keresztülment miattam, mindazok után, amit tett értem nem értettem, hogyan lehet ennyire nemtörődöm, tudod? Hogy tud meglenni mellettem azzal a nyugodt arcával és élni tovább az életét mindazok után, ami vele történt, míg én az őrület határán egyensúlyozom? Annyira fájdalmasan egyedül éreztem magam, annyira mocskosnak, kiszolgáltatottnak, annyira haragudtam mindenre az egész világon.

Nem tudom miért nézték el a tetteim olyan sokáig, mint ameddig tették, de aztán egyszer persze túl messzire mentem. Felderíteni küldtek előre egy másik vadásszal, de én magára hagytam, előre mentem egyedül, míg a másikon rajtaütöttek a vadállatok. Túlélte. Igen, szerencséje volt tudod, mert nem volt túl messze egy másik csapatunk és meghallották az ordítását. Hazavitték, John időben összefoltozta. Én olyan messze jártam már akkor, nem hallottam az egészből semmit. Amit kapta ezért kedves barátom… Megszidtak, megbüntettek, megaláztak, megfenyegettek… Nem dobtak ki, de azt kívántam bár megtették volna, bár öltek volna meg akkor és ott. Emlékszem, a tábor szélén álltam, bámultam be a fák között megbúvó éjszakába és menni akartam. Ott akartam hagyni az egészet, meg akartam halni kint a vadonban, azt kívántam bár nyelt volna el egy ragadozó gyomra, egy radioaktív láp, egy éles hasadék. És mégsem mentem, drága barátom. Azt kérded miért. John miatt, a lezáratlan ügy miatt, a fekélyként emésztő bűntudat miatt. Minden büntetésnél jobban fájt a lelkiismeretem: nem tudtam megbocsátani magamnak, nem tudtam elég mélyre lökni magam a pokol bugyraiba, hogy megbocsátást nyerjek, és ez a tudat békében meghalni sem engedett. Szükségem volt Johnra. Szükségem volt a vezeklésre.

Ott volt, tudod? Akkor, ott, ahogy álltam a jeges hidegben, a csikorgó hóban – akkor már tél volt, igen –, utánam jött. Megállt mögöttem egy pár méterre és annyit mondott: „Nem kell menned.” „Csak beszélj vele, mond el neki min mész keresztül és maradhatsz.” Nem lettem mérges, rég túl voltam azon a ponton, hogy képes legyek haragra, de akkor végre túl sok volt bennem az indulat. Számon kértem, csak kiszakadt belőlem, mint genny a sebből. „Miért?” Kiabáltam, üvöltöttem, sírtam, mint egy elhagyott kisgyerek. Rátámadtam, előtte álltam, meg akartam ütni és nem tudtam. Képtelen voltam bántani. „Miért teszed ezt?” „Miért tartasz itt?” „Kinek vagyok én itt büntetés: neked, vagy saját magamnak?” Azt válaszolta… Azt válaszolta, drága barátom, hogy: „Ha megérte életben tartani, akkor mindkettőnknek.”

Bizony nehéz dolgok ezek, drága barátom, nehéz és kegyetlen dolgok. Azt mondod, erre inni kell? Nincs neked annyi szeszed, kedves, amennyit most inni akarok. Nem akarok felejteni, nem, sosem akartam, csak végig akarom mondani egyszer, csak neked, barátom, hogy legalább te tudd ezeket a dolgokat akkor is, ha én már nem fogom. Nincs hozzá jogom, tudod? Nincs jogom felejteni. Jó, rendben, nem merengek tovább, ne morogj, most úgyis egy kicsit vidámabb dolgok jönnek.

Az este után nagyon sok minden megváltozott. Beszéltem a vezetővel, adtam egy rendes esélyt a helynek. A dolgok lassan a helyükre kerültek, látod: már nem éreztem úgy magam, mint éhes kullancs a döglött tehénen. Lassan újra megtaláltam a helyem, a célom, a szerepem, még akkor is, ha csak John két lábon járó bűntudata voltam. Rendben volt, mert ő pedig az enyém. A többiek nyitottak felém. Biztos azelőtt is nyitottak voltak, csak képtelen voltam felfogni, de abban az időben minden világosabb és egyszerűbb lett. Nem egyik napról a másikra, nem is egyik hétről a másikra persze, de ahogy lassan helyre tettük Johnnal egymás bűntudatát, úgy tisztult ki lassan az agyam, a szemem, a lelkem.

Nem, nem beszéltünk a történtekről. Megmondta a legelején, hogy nem hajlandó beszélni róla, felhozni, vagy utalni rá és én is megnézhetem magam, ha megpróbálom. Az elején örültem neki, ragyogónak találtam, később mindenemmel gyűlöltem. Az elején elég volt, tudod, hogy ott volt, nem fordult el, ha meglátott, köszönt és beszélt velem, hogy együtt ettünk néha, egymás mellett, kidőlt fatörzseken, hogy láttam a sebeit, láttam az arcát, láttam, ahogy a munkájába mélyed, láttam rezignáltnak, dühösnek, és láttam nevetni. Az elején elég volt, hogy együtt harcoltunk, ha megtámadtak minket, hogy mert fegyvert adni a kezemben, hogy bízott bennem és vadászni küldött, hogy nem félt velem egyedül maradni. Elég volt, hogy beengedett a sátrába, hogy engedte néznem, ahogy dolgozik, hogy tudtunk beszélni, vagy csak ülni csöndben. Elég volt, hogy néha a kezünk találkozott, ha néha véletlenül, vagy muszájból megérintett, ha a vállára tehettem a kezem, ha a szemembe nézett, ha a nevemen szólított. Elég volt, hogy ott volt velem. Persze másoknak is feltűnt a változás. Volt egy lány a csapatban, fiatal, szinte még gyerek. Megkérdezte egy nap, hogy Johnnal ismertük-e egymást, mielőtt az út szélén rám találtak. Megkérdezte barátok vagyunk-e?

Mit mondtam volna neki? Azt, hogy nem tudom. Visszatekintve azt mondanám, jobb szó híján barátok voltunk, és tudom, hogy sok formát ölthet, mégis furcsa így nevezni – minden után. Ő sosem nevezett a barátjának, sosem nevezett a semmijének. Én pedig függtem tőle, mint ti függtök a nagyvadak vándorlásától. A kapitány figyelmeztetett, hogy vigyázzak vele, ne bízzak benne, mert Johnt minden vezérli csak a jó szándék nem. Azt mondta azért mentett meg, azért tart itt, mert a csatlósának akar, a legnagyobb bűnben is hűséges emberének. Azt mondta az érzelmeimmel zsarol, hogy eszembe se jusson őt elárulni, mikor átveszi a konvoj felett az irányítást és a többiek ellen fordul. Próbált rám hatni, próbált kimenteni John bűvköréből, a saját emberei közé állítani. Elmondta, hogy John nem az az ember, akinek láttatni akarja magát, nem az egyszerű orvos, nem az ügyes vadász, hanem egy összetört ember, akit megőrjített az őt ért traumák sora, aki a háttérből áskálódik, aki hazugsággal az emberek jó részét a maga oldalára állította, aki terveket sző és gonoszul a társai életére tör.

Azt kérded igazat szólt-e? Igen és nem. John valóban nem volt az az ember, akinek láttatni akarta magát, tényleg terveket szőtt és embereket gyűjtött maga mellé és valóban átvettük a konvojt néhány héttel később, de mindenre, ami még számít ezen a sárgolyón, megesküszöm neked, drága barátom, hogy egy csepp gonosz nem volt benne. Összetört? Biztos. Megőrült? Talán. Haragudott? Mindenre. Eszelős stratéga volt, aki mindig tíz lépéssel a többiek előtt járt, aki túl nyugodt és túl higgadt volt, mikor nem szabadott volna annak lennie. Nem volt egyszerű ember, és nem volt veszélytelen ember, de meggyőződésesen hiszem, barátom, hogy az összes ember közül, aki akkor körbevette, én ismertem őt egyedül. Ő ismert engem egyedül. Ismertem minden rezdülését, minden mozdulatát, az arca minden fájdalmát. Menthetetlenül hozzá tartoztam. A vezetőnek esélye sem volt.

Hogy miért engedték, hogy velük maradjon, ha ennyire féltek tőle? Ez egyszerű: ő volt az egyetlen orvosuk.

Hogy hogy volt ezután? Látom, most már érdekel, örülök, szeretlek a múlttal szórakoztatni titeket, úgyis az lesz a legtöbb, amit tudtok róla, amit a meséinkből hallotok. Nem bántás, hiszen ismersz. Persze, megvárlak még elmész hugyozni, hólyagra megy az a sok szesz. Aha, nem, hagyd csak itt az üveget, öntök én magamnak. Igen, én is meglepődöm néha, mennyire jó bírom.

Már vissza is jöttél? Gyors voltál. Úgy dülöngélsz, mint bólogatós-jancsi a szélviharban, csak a tűzbe ne ess bele, vigyázz! Én bágyadt? Csak elgondolkoztam kicsit: a mesén, amit mondtam, a mesén, amit fogok mondani. Persze, hogy nem mese, csak ez jött a számra, de már te is alig tudsz beszélni.

Hol tartottam… Igen, ott, látom figyelsz. Szóval ismertem Johnt és sok időt töltöttem vele, egyre többet, ahogy lassan megromlott a kapcsolata a vezetőnkkel és a csoport kettejük mentén egyre inkább kettészakadt. Nem beszélt nekem a terveiről, nem beszélt a gondjairól, csak néha kifakadt, néha elvonult, néha engedte, hogy vele legyek, néha elmart engem is. Emlékszem egyik este dühös volt, egy kis kinyitható asztalon támaszkodott, amin az orvosi eszközeit szokta tartani és csak lógatta a fejét, ökölbe szorított kezekkel, remegő vállal próbálta visszafojtani az indulatait. Nem tudom, miért volt éppen dühös, csak arra emlékszem mennyire fájt így látni, mennyire együtt éreztem vele… mennyire bátornak éreztem magam akkor. Mögé léptem, megérintettem. Emlékszem az izmai erejére, keménységére a tenyerem alatt. A hátán tartottam a kezem, cirógattam, lassan lecsúsztattam az oldalára, a csípőjére, mire megremegett. Elakadt a lélegzetem, közelebb léptem, hozzábújtam, homlokom a tarkóján pihent. Emlékszem az illatára, a ziháló légzésére. Hagyta magát, ahogy magamhoz húztam, egyik kezem a mellkasán, másik az oldalán. Nem fordult meg, de nem is lökött el és én csukott szemmel hallgattam, ahogy megnyugszanak a légvételei. Nagyon régen nem éreztem magam olyan biztonságban és egésznek, mint mikor a kezébe fogta az enyémet.

Miért nézel így rám? Nem ezt vártad? Csak azért mesélem így, mert tudom, drága barátom, hogy te nem vetsz meg, nem köpsz le érte, talán egyedül ebben az egész új világban, hiszen a vonzalom és a gyengéd érzelmek két férfi között számodra sem idegenek. Tudom, csak nem számítottál rá, igen, a történtek fényében a te helyedben én sem számítottam volna. Hogy együtt voltunk-e ezután? Miért, az eddig elhangzottak alapján úgy tűnik, kettőnk között bármi is történhetett egyszerűen?

Nem, másnap csak egy újabb tétel lett az egész a dolgok listáján, amikről nem beszélünk, de nekem ez már nem volt elég. Csak egy pillanatra megéreztem, hogy milyen lehetne, egy pillanatra megláttam mennyire kell, mennyire akarom. Nem tudtam nem beszélni, tettetni, nem cselekedni, több kellett, a múltunk azonban nyílt, fertőzött sebként élt mindkettőnkben, mint valami fal állta útját mindennek, ami esetleg fejlődhetett volna. De mindig, mikor éppen csak megpróbáltam volna felhozni a témát, John elment, elfutott, elmenekült és napokig nem beszélt velem utána. Megértem mennyire nehéz volt neki, de ugyanolyan nehéz volt nekem is. A rémálmok és a képek engem sem hagytak nyugodni, sosem koptak le a sarkamból, megkínoztak álmomban, kísértettek nappalaimon. Tudom, hogy John ugyanígy érzett, még ha nem is beszélt róla.

Egy nap aztán sarokba szorítottam. „Miért?” Megpróbált lelépni, de elálltam az útját, visszatartottam. Rám kiáltott, hogy eresszem, de akkor már képtelen voltam. „Miért löksz el mindig magadtól?” Csak nézett rám, olyan ridegen, mint a betegágyamon fekve a kapcsolatunk elején. „Pontosan tudod te is.”

Amiatt amit a csapatoddal tettünk.” „Ne merészeld őket a szádra venni!” Kérleltem, könyörögtem neki, hogy maradjon. Fenyegetőztem, ordibáltunk, mindent egymás fejéhez vágtunk, ami csak eszünkbe jutott. El akart menni, félretolt, kétségbeestem. Megragadtam a karját, visszarántottam, de túl erős voltam dühömben, nem számított rám, és a falnak vágódott, csak centikre tőlem. „NE MERD RÁM EMELNI A KEZED!” Azóta sem hallottam tőle soha azt a hangszínt, dühtől remegve, kitágult pupillákkal, rettegve. Félt tőlem. Akkor és ott újra félt tőlem. Mintha gyomorszájon vágtak volna. Lefagytam, a kezem a levegőben, mintha ütni akarnék, de megesküszöm mindenre, ami él, hogy meg sem fordult a fejemben. Leengedtem a kezem, kétségbeestem, ő csak bámult rám kitágult pupillákkal, de félelmében is fenyegetően. „Nem John, nem, én soha… Kicsim, én soha.” Közel voltunk, ki sem kellett nyújtanom a kezem, hogy elérjem. A kezéért nyúltam, majd a csípőjéhez, magamhoz húztam a faltól. Hagyta magát, mint egy zsák, a vállamra hajtotta a fejét. A tarkójára tettem a kezem, beletúrtam a hajába. „Soha nem bántanálak, kedvesem. Soha.” A hajába temettem az arcom, éreztem, ahogy a karja lassan a derekamra csúszik. Apró csókokat adtam a fejére, arcára, a szája sarkára, mikor följebb emelte e fejét. Megremegett, a homlokunk összeért. Megcsókolt. Én akkorra már alig tudtam magamról, csak követtem őt, ahogy az ajkaimat harapta, ahogy az arcom cirógatta, ahogy a nyelvével a számban játszott. Magamhoz húztam, hozzá simultam.

Minden előjel nélkül húzódott el tőlem, tolt el magától. Nem ment messze, de ott hagyott és csak messziről figyelt, levegőt kapkodva, csóktól vörös ajkakkal. „Mikor rám nézel, ugyanazt az embert látod, mint akkor, ott az erdőben?” Kérdeztem rekedten. „Mégis mit kellene másképp látnom?” „Nem vagyok ugyanaz az ember, John.” „Mikor lehunyom a szemem és csak azokat az arcokat, csak azokat a képeket látom… a lángoló embert, a… és ott vagy te is, fehéren, véresen, vérmesen… Aztán kinyitom a szemem és itt állsz előttem, ugyanaz az arc, ugyanaz a külső és azt kérdezed, miért nem vetem rád maga?” „Mégis megmentettél. Amit akkor tettünk életem legsötétebb órája volt, de már melletted harcolok, melletted élek olyan hosszú ideje. Tudnod kell, hogy nem vagyok ugyanaz!

Mert az ember változik, nemde barátom? Formál minket… annyi minden formál minket. „Mikor gyermek voltam úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy beszéltem, mint gyermek, de mikor felnőttem elhagytam a gyermeteg dolgokat.” Vagy valami hasonló. Nem vagyok ugyanaz, mint a háború előtt, nem vagyok ugyanaz, mint a bunkerben, mint a mészárlás után, mint John után, mint a világom vége után. Te most, kedves barátom egy nagyon sokadik Adriant ismersz, és ki tudja hány lesz még ezután. A születés adja meg a kezdőlökést, de a tetteid mondják meg végül ki vagy. Az én tetteim… Az én tetteim zavarba ejtőek, nemde? Embereket öltem, futottam, gyűlöltem, majd mentettem, és… Annyi életet felborítottam, az összes életet, kedves barátom. Van, amit megbántam - olyan nagyon sok mindent. De az idő kereke nem forog vissza, és a fájdalom, a szégyen nem tűnik el, csak hozzászokik az elme, mint a szagokhoz. Isten áldja az agyunkat! Erre koccintsunk!

Odamentem Johnhoz. „Ne büntess, kicsim…” Az arcára tettem a kezem, egymás szemébe néztünk. „Az az ember meghalt, akkor, ott, azon a téli estén, mikor utánam jöttél. Halott emberrel nem versenyezhetek.” „Beszélj, kedvesem, beszéljünk arról a napról, kérlek, csak most az egyszer, csak beszéljük ki, csak tegyük helyre…” Elvette az arcát a kezemből. „Mit van ott még tudni? Ránk támadtatok a semmiből vízért és élvezetből! Kivégeztetek mindenkit, megöltétek… Annyira akarod tudni Adrian, min mentem keresztül? Annyira le akarsz feküdni velem?” „A nő… a bátyám felesége, a sógornőm, a gyereke az unokaöcsém. A bátyám családja. Az én családom. Rám bízta őket, mikor a háború után elváltunk, azt mondta velem nagyobb biztonságban lesznek.” „Nem tudtam megmenteni őket, Adrian. Végignéztem, ahogy a családom maradékát lemészárolják és képtelen voltam tenni bármit ellene és most…” „És most a Fellegvárba tartok, ahol a bátyám vár, várja az öccsét, a feleségét és a gyerekét, akit még sosem látott. Hogy állok elé, mond meg, hogy állok elé a családja nélkül a gyilkosuk kezét fogva?” Elfordult tőlem, zokogott. A vállára tettem a kezem, de ő lerázta. „Hagyj! Beszélni akartál, most beszélünk.” De nem mondott semmi mást és csak álltunk ott, ő nekem háttal, a menedékház falának támaszkodva, én mögötte, sokkolva, legyökerezve.

Átöleltem hátulról, ki akart szabadulni, de én csak tartottam szorosan. Azt mondtam neki sajnálom, újra és újra a saját könnyeimmel, azt mondtam megértem, hogy bár visszamehetnék, hogy nincs egyedül, hogy szeretem, hogy annyira nagyon kétségbeesve szeretem, hogy ha nem fogad el, küldjön el inkább most, mert én nem fogom elengedni. Nagyon sokáig álltunk ott így, emésztve, bánva, feldolgozva, békélve. Kétségek között, drága barátom. A múltunk, az érzelmeink, a tetteik… rám szakadtak, mint ingatag acélfalak. Ránk szakadtak. Olyan óriási dolgokat kértem: felejtést, megbocsátást, vágyódást… Békét. Szerelmet, egy olyan férfitól, akinek már csak a családja mészárosa maradt. Hagytam, hogy megforduljon a karomban. Az ő keresztje voltam, ő pedig az enyém. Megcsókoltam, a falhoz szorítva, szenvedéllyel, fel akartam falni, magamba zárni. Visszacsókolt, vadul, dühösen, a vállamat szorítva, a derekamba marva. Magához húzott, megfordított bennünket, hogy most az én hátam lapult a falhoz. Megcsókolt újra és újra. Kezem bejárta a testét: derekát, lábait, fenekét – csak húztam magamhoz, mintha sosem lehetne elég közel. A pólója alá csúsztattam a kezem, szinte égette a bőröm. Erre elengedte az ajkaim és csak néztük egymást, lihegve, mérlegelve. Tudta mit akarok, tudtam mit akar, mire van szüksége mindkettőnknek, de csak álltunk ott, a homlokunk összeért, az oldalát cirógattam a felsője alatt, ő az övemmel játszott. Tudod, rá vártam, az ő joga volt dönteni.

Aznap este szeretkeztünk. Gyengéden bánt velem, szeretettel… Az őrületbe kergetve és vissza. Emlékszem milyen forró volt a bőre, milyen durvák a sebhelyei, milyen puha a haja. Emlékszem, hogy égtek a csókjai a bőrömön, milyen érzés volt, mikor a nyakamat, vállamat harapdálta. Milyen érzés volt a kezemben, a számban, mikor a testünk összesimult. Őrjítő, csodálatos, otthon és biztonságérzet. Emlékszem a hangjára, mikor a nevemet mondta: szólongatott, dicsért, becézett. Emlékszem a nyögéseire, kiáltására, mikor elélvezett, mikor a vállamba kapaszkodott, mikor a lábaimat a derekára kulcsolva mélyebbre húztam magamba. A saját hangomra, könyörgésemre, a testem remegésére, a teltségre, a gyönyörre, a nyugalomra, ahogy belém hatolt…

Sajnálom barátom, sajnálom. Látod elragadtak az emlékek, elragadtak az érzelmek. Túl sok részlet, tudom, te nem erre fizettél be, vörös is vagy, mint a paradicsom. Tudom, tudom, kényelmetlen ez neked, ígérem, nem teszlek ki többet ilyesminek, csak látod az öregek is a legszebb dolgokra szeretnek emlékezni. Az idő, amit Johnnal töltöttem… Mi? Nem is mosolygok úgy! Ne nevess, és ha szerelmes vagyok, akkor mi van? Szerelmesnek, érzékenynek látni a rettegett nagy vadászt! Értem a problémád, drága barátom, de tudom, hogy téged nem lep meg ez az oldalam sem, hiszen ismersz, nagyon jól ismersz, kedves, második legjobban ezen az elátkozott világon.

Fogalmad sincs mit jelentett ő nekem, mit jelentettünk egymásnak és tiszta szívemből kívánom, ne is kelljen soha megértened, megtapasztalnod barátom. Büntetés, vezeklés, a múlt folyamatos kísértete, árnya, és ha belegondolsz, már vonzalmunk is csak egy újabb állomás a kálváriánkon. Újabb szög a koporsónkban, ha ezt így jobban érted. És mégis: az egyetlen, aki igazán megért, az egyetlen, akinek az érintése jobban fáj a tűznél, de az egyetlen, ami enyhíteni tudja a lélek fájdalmát. Akinek a csókja biztonságot ad, mert a legsötétebb pillanataid ellenére kapod őket. Megbocsátás, megbánás, megbékélés. Úgy kellettünk egymásnak, mint az újabb dózis a drogfüggőnek.

Persze igazad van, a szex nem oldja meg a problémákat. Nem az ilyeneket. És sajnos a mi gondjaink valahogy mindig a legfájdalmasabb úton oldódtak meg.

Egy este a szállásán voltunk – a mellkasán, a karjai közt feküdtem. Jó, most már tényleg befejeztem, de kinek beszélhetnék ilyesmiről, ha nem neked, drága barátom?

Felhoztam neki, amit a vezetőnk mondott, a terveiről, a karaván átvételéről, az emberek levágásáról. Kinevetett. Azt mondta nem kell neki a karaván, csak a szállítmány egy része és néhány hűséges ember, aki vele tart a Fellegvárba.

Megkérdeztem tőle akarja-e, hogy én is menjek. Megkérdeztem muszáj-e mennie, muszáj-e a bátyjával szembenéznie, nem lehetne-e valahogy a frissen szerzett kis boldogságunkat megőrizni. Magához húzott és csak annyit mondott a Fellegvár ennél sokkal többről szól.

Most akarom elmondani, légy türelemmel! Bár talán balgaság ilyenekről beszélnem veled, hiszen a Fellegvár a fajom nagy titka volt, és legnagyobb fegyvere. Ez mozgatta a világunkat, a gazdaságunkat, a jövőnket, talán fel sem szabadott volna hoznom előtted. Hah! Szép csel mondhatom, elém tolni még egy flaskával. Szesszel megoldani az öreg nyelvét! Mondanám, hogy szégyelld magad, ha nem száradt volna már ki a szám, mint az Aral sivatag. Egészségedre drága barátom!

Szóval a fellegvárról akarsz tudni, mi? A nagy titkok izgatnak, amikről tudnod sem szabadna. Bár ki bánja már, nem igaz, egy kihalt faj volt nagy titkait? Hogy hol van? Térképet ne rajzoljak rögtön? Nem mintha rálelhetnél, vagy fölkereshetnéd. Rég nem, már olyan régóta nem. Ha mindenképpen tudni akarod, az Emberek Városa mellett – az megvan, azt mondtad. Igen, nem messze attól. Bökjem már ki, bökjem már ki. Mikor lettél ilyen türelmetlen, drága barátom? Vagy a szesz teszi? Na jó, elmondom neked, de csak mert részeg vagy és már úgysem számít.

A tudásunk van ott, kedves barátom. Ne legyintgess, és nézz ilyen csalódottan! A mi fajunknak a tudás volt a kincse, az ereje, a hatalma. A gépszörnyeink, a gyáraink, az elektronikánk, hogy úgy termesztettünk és gazdálkodtunk, kommunikáltunk, hogy csak a kisujjunkat kellett mozgatnunk hozzá. Nehéz elhinni, igaz? Pedig itt látod mindnek a romját magad körül: az égbe nyúló tornyainkét, a gépeinkét, a gyárainkét. Ott van minden: az orvoslásunk, a fizikánk, a matematikánk, az irodalmunk és a történelmünk. Minden, ami azzá tett minket, amik vagyunk. Voltunk. Drága múlt idő.

Még a bombák hullása előtt a fajom vezetői úgy határoztak összegyűjtik az emberiség eddig tudását, hogy ha esetleg háború lesz újra, ez alapján majd újraépíthessük a világot. Gigászi projekt volt, rendkívüli energia, óriási digitális tárhely. Néha használok ismeretlen szavakat, csak fogadd el és lépj tovább! Az összeset egy a köznép számára titkos erődítményben tárolták. A Fellegvárban, pontosan.

A hely titkos volt, de az adatokhoz sem férhetett hozzá akárki: a Fellegvárat katonák, a fajom legnagyobb tudósai és azoknak családjai őrizték, gondozták. Látom megértetted, igen, jól gondolod: John bátyja és John is közéjük tartozott, a fajom tudásának, a fajom esszenciájának őrzői közé.

Nem volt többet kérdés, hová megyünk. Otthagytuk a karavánt, magunkkal vive a maroknyi hűséges embert és a szállítmány egy részét. Vér nélkül, igen. Csoda ez önmagában is. Végül mentem én is, nem mintha John egyszer is megpróbált volna lebeszélni. A Fellegvárban azonban nem azt találtuk, amire számítottunk. Néha, tudod, úgy érzem magam, mint a halál angyala, kinek útjai holttestekkel vannak kikövezve. Nem volt már ott élő ember mikor megérkeztünk: felpüffedt bomló holttestek hevertek szerteszét, oszladozva a meleg nyári napon. Nem voltak még régiek, talán csak pár napot késtünk. Először azt hittük kívülről érte őket támadás, de bent, a biztosított bunkerben is csak halottakat találtunk. Levágták egymást talán, talán éppen annak a vitának, csatának a hevében, amit mi is kénytelenek voltunk Johnnal megvívni. Ki tudhatja azt ma már? Ha volt is túlélő, régen elhagyta már a helyet, mire odaértünk.

Bejártuk az erődöt, átkutattuk elejétől a végéig. Megtaláltuk John bátyját, hátában egy lefűrészelt vasdarabbal, az irányítópultra dőlve. Összetört, persze, hogy összetört. Kihúztuk a hátából a vasat, lefektettük a földre, letakartam, aztán csak öleltem magamhoz, szorítottam magamhoz Johnt, míg már nem reszketett a válla. Soha nem éreztem még mocskosabb megkönnyebbülést.

A monitorokon vörös vészjelzés villogott. Tudod, a sok információ mind digitálisan volt mentve. Az azt jelenti, hogy nem kézzel foghatóan, mint a könyvek, hanem csak olyan dobozokból lehetett hozzáférni, mint a televízió. Nem a televízióból, de ahhoz nagyon hasonló eszközből. Számítógép, igen, a kinyitható kütyük, azok. Sokkal több mindent lehetett így tárolni, nagyon egyszerűen, feltéve, hogy volt elegendő energia a gépeknek. Ha az megszűnt, minden információ elveszett visszahozhatatlanul. A Fellegvárat éppen ezért sok és sokféle energiaforrással látták el: a nap és a víz energiájával. Igen, olyat is lehet. Hatalmas napenergia-gyűjtő panelekkel szerelték fel a tetejét és az udvarát, a Zöld folyót felduzzasztó gáttal, vízerőművel kötötték össze, hogy biztosan mindig ellátható legyen.

 A probléma a gáttal volt. Igen, az a gát, a betonfal, ott az emberek városa környékén. Ma már funkció veszetett, de az én időmben a mögött egy hatalmas tó volt, nem láttad egyik partjáról a másikat és a tengerrel is össze volt kötve. Az emberek, a fajom hozta létre az egészet úgy, hogy elzárta az elvezető folyók útját. Igen, a Zöld folyóét – persze akkor még nem így hívták.

A probléma, látod, ott kezdődött, hogy a bolygónk éghajlata megváltozott: melegebb lett, kiszámíthatatlanabb, elolvadta a jegek, megváltoztak az áramlatok a tengerekben, a tó vízszintje pedig évről évre emelkedett, míg végül a gát nem bírta, félő volt, hogy átszakad és a lerobajló tengernyi víz mindent letarol az útjában. A tervezők persze gondoltak erre is, és a gát két részlete is megnyitható volt, hogy a felesleges vizet le lehessen engedni. Az egyik csatornát statikai okokból építették csak bele, és ha ebből nagyobb víztömeg indult el, az könnyen elsodorhatta a Fellegvár egész napelem-rendszerét, áram nélkül hagyva az érzékeny épületet.  A biztonságos lefolyója messze nyílt onnan, de ki számíthatott előre arra, hogy oda épül majd az Emberek városa?

Nem, semmi bajom, drága barátom, csak elfáradt a szám és megy el a hangom. Késő van már és olyan régóta beszélek, de befejezem most már, itt vagyunk éppen a legvégén. Persze, hajtsd le a fejed nyugodtan az asztalra, nehéz lehet már a sok szesztől.

Fölmentünk Johnnal a gáthoz, hogy rendbe hozzuk a helyzetet. Azonnal a város felé néző szelep pultjához lépett. Megállítottam, megrémültem. Azt mondta, nincs más választásunk, de abban a városban akkoriban százak éltek. Százak, barátom. Képtelen voltam… képtelen voltam megölni annyi embert. Dühös lett, kiabált velem, azt mondta ez a munkája, ez a feladata, a szerepe, hogy megvédje azt az átkozott helyet, hogy ő az utolsó, aki egyáltalán tudja, mi van ott elrejtve: a múltunk, a jelenünk, a jövőnk, hogy fordíthatna ennek hátat? Hogy árulhatná el? Mindenkije ezért halt meg, ezért a helyért, ezért a tudásért, ezért a reményért, feláldozták magukat, hogy megmentsék, hogy tovább vigyék, ami a fajunkból, ami az emberségünkből megmaradt. Ha ő nem védi meg… Ha hagyja elpusztulni, akkor mi értelme volt a haláluknak?

Kérleltem őt, könyörögtem neki, hogy ne tegye, gondoljon az emberekre ott, gondoljon az életükre. A tudás újra termelhető, a versek újra írhatók, majd felfedezzük, kiszámoljuk, leírjuk ismét. Rájövünk és felhúzunk mindent megint, hiszen a kollektív tudásunk ott van a túlélők fejében.

„Tudsz gyufa nélkül tüzet csiholni?” Kérdezte erre. „Megtanultuk használni a technikát, bele születtünk, szocializált és felépített minket, de ki emlékszik már az alapokra?” „Én nem, te sem. Ha rajtunk múlna a világ újjáépítése, mégis mit kezdenénk? Mindenkinél csak a tudás egy töredéke van, és azt hiszed, ebből majd a nagy egész fog összeállni, de nem lesz az más, mint a fülbesúgós játék, valami teljesen mással a legvégén, mint amivel elindítottuk.” „Azt mondod a tudás nélkül, a múltjuk nélkül is emberek lesznek, de mi teszi az embert? Nem a csupasz bőr, vagy az állcsúcs, nem attól lettünk emberek, hanem az első szótól, az első rajztól, amit egy barlang falára festettünk.” „És hány ember voltunk azóta, mindig változva, mindig fejlődve! Meg sem ismernénk a saját ősünket! Itt van minden: a múltunk, az identitásunk, e nélkül olyanok leszünk, mint a gyermek, akit a farkasok nevelnek.” „Ők emberek, nem mi emberek leszünk.”

Egy faj reményét, egy faj jövőét, a mi fajunkat akarod velem hullámsírba döntetni.”

Eldobni mindent, ami téged meghatároz, drága barátom, hátat fordítani a népednek, kiadni őket. Leradírozni a táblát. Milyen ember az, aki halálra ítéli a saját faját? Mi a faj és mi az ember, drága barátom, nem igaz? Az én fajom, a te fajod és melyik válasz is lett volna igazi halál? Sosem tudom meg, jól döntöttünk-e akkor. Talán majd egyszer a ti okosaitok megmondják, vagy talán el is felejtetek minket. Mondhatnám, hogy jogosan tettem, hogy az én fajom elbukott, hogy a háború volt az utolsó csepp, de nem gondolom így. Ne gondolom, hogy a véget érdemeltük, csak azt, hogy ebben az elfajzott, összeomlott világban, a tetteink után, mindenkinek járt egy új esély. Múlt nélkül, megkötések nélkül.

John azt mondta nem hagyhatja veszni a saját faját, én pedig arra kértem, ha igazán szeret, tegye meg értem.

Hogy mi lett a vége, drága barátom? Hiszen te magad mondtad, hogy láttad az Emberek városát. A romjait, persze, mindazt, ami megmaradt belőle, de az már a pestis volt, nem az ár. Hidd el, láttam mit tett a Fellegvárral a lezúduló víztömeg, a városból egy bádoglemez sem maradt volna.

Érted már, kedves barátom, mi történt? Nincs alap, nincs gyökér, az utolsók, akik a múlt korhoz kötöttek titeket, lassan kihalnak végleg az én generációmmal és csak ti maradtok, emlékek nélkül a romjaink között, hogy felépítsetek újra valamit. És fel fogtok, ez nem kétség, hiszen ugyanaz az ész van bennetek is, mint bennünk volt, de nem leszünk ott, hogy segítsünk. Az élet szele majd felkap titeket, barátom, és mint a száraz kórót visz oda, ahová csak akar, hisz nincs törzsed, nincs gyökered, ami megtarthatna. Mások lesztek, menthetetlenül, elkerülhetetlenül mások, akik bár két kézzel, két lábbal élnek ezen a földön, mégsem a homo sapiens már. Más kultúra, más érték, más háborúk, történelem, s visszatekintve idegenek leszünk nektek, egy megfejthetetlen talány, amiben minden más lesz, mint a tietek. Új faj, új világ, új minden, már meg sem ismerhetem. Talán ügyesebben csináljátok majd, talán nem, hiszen nektek minden hibába újra bele kell esnetek, nektek minden zsákutcát újra be kell járnotok, hogy valahová teljesen máshová érkezzetek. Talán gyorsak lesztek, talán marad még elég időtök, mielőtt a nap feladja. Talán maradt még elég kincs és élő ezen a bolygón, hogy arra ti is építkezhessetek. Talán, barátom. Talán.

Hogy mi történt Johnnal? Elment, barátom, nekivágott a világnak egy karddal és egy flakon vízzel. Keres valamit, talán minket, bármit, ami belőlünk, a népünkből maradt, talán békét, talán a véget. Holnap én is elmegyek. Utána, igen. Tudom, hogy vár rám, alig várja, hogy megérkezzem.

És ez a mese vége, barátom, az est vége. Látom, alig bírod már nyitva tartani a szemed, vörös az orrod, de is én érzem most már tagjaimban az alkoholt. Menj, aludj csak, én még maradok kicsit, elmélkedem. Holnap, ígérem, még beköszönök, mielőtt elmegyek.

 

Vége


© Copyright 2009-2024. All rights Reserved (Minden jog fenntartva).